Valpvakt :)

Idag har det vart en lite småstressig dag på djursjukhuset. Det kom bland annat in en 8 veckors valp, jätteliten, typ som en kattunge. Den var väldigt dålig, hade ett blodsockervärde på runt 1, det ska ligga normalt mellan 5 och 7... En sådan patient kan man inte lämna själv, dessutom förlorade den värme också. Så jag fick ansvaret att få den bättre igen. Med en spruta med glukoslösning (socker) och en filt runt sig gick jag runt och bar omkring på den lilla valpen i några timmar och värmde den och sprutade sockerlösning i munnen på den så den skulle slicka i sig. Och det gjorde den också, hela 1 ml som jag skulle ge den. Haha. Man injicerade också 20 ml under huden på den som kroppen fick ta upp. Efter ca två timmar så började den piggna till och åt själv lite mat, och jag tror den blev bättre sen under eftermiddagen så den fick åka hem :)

Har nu en dag kvar på vårdavdelningen, nästa vecka börjar jag på operationsavdelningen i två veckor :)

Döden på ett djursjukhus.

Idag har det varit en ganska lugn dag på djursjukhuset, fast det var många patienter inskrivna på vårdavdelningen. Jag har kopplat mycket dropp idag, medicinerat subcutant och intravenöst och tagit blodprov. Jag skulle ha fått lägga en kanyl, men då fungerade visst den kanylen hunden redan hade, så det blev inte av idag.

Det har varit en del avlivningar idag dock. Döden för djuren behöver inte alltid komma när djuren är gamla, och det behöver inte vara ett dåligt beslut. Om djuret är väldigt sjukt och bortom bot är det bättre för det att få somna in, än att behöva lida.

Döden kan komma plötsligt, när man minst anar det. I dag på morgonen dog en av hundarna i sin bur, just när veterinären pratat med husse och bestämt att försöka vidarebehandla djuret. :/
Döden kan också vara planerad och bestämd av djurägaren. Jag fick idag hålla i en liten kanin medans den fick en överdos narkosmedel, den dog medans jag höll i den.
Döden kan också innebära att djurägaren själv tar hand om saken. Man får skjuta sitt djur hemma om man har vapenlicens och vet vad man gör. En djurägare bestämde sig för att avliva sitt djur så i stället för att låta veterinären göra det. Det kändes konstigt att medicinera det djuret och veta att om några timmar kommer det att vara dött i alla fall.

Det är tråkigt när ett djur behöver avlivas, men det kommer vara en del av min vardag i framtiden när jag har börjat jobba.

Misslyckanden.

Igår var det en rätt dålig dag för mig på djursjukhuset, iaf om man ska se till vad jag åstadkom. Misslyckades med att ta blodprov och lägga kanyl, samt koppla ett dropp. Grrr. Självförtroendet fick sig en liten törn, men man ska väl ha såna dagar också. Det är ju trots allt första veckan bara och jag har inte gjort de här sakerna innan. Men det ser ju så lätt ut när de andra sköterskorna gör det, men det är det verkligen inte! Jag hoppas att det ska gå bättre nästa vecka.
Är hemma över helgen, befinner mig hos Robin i Myresjö. Han är dock och tränar sanshou nu. Tidigare idag har vi varit i simhallen här och simmat. Har inte varit här på typ 10 år, när jag var här med skolan i Nye och badade en gång i månaden. Simmade 50 längder idag så kroppen är lite trött.
Funderar över hur anestesitentan egentligen gick och när vi ska få ett resultat på den...

Första p-kanylen: check!

Idag har jag lagt min första permanentkanyl, som jag har lyckats få in rätt i blodkärlet. I mitt andra försök gick det vägen, på en jättesnäll golden retriever, det är inte så lätt som det ser ut alltså! Hoppas att det går lika bra nästa gång.
Har också tagit blodprov på en liten papillion, små kärl :O Det var svårt men det gick till slut.´

I morn ska jag åka hem till Vetlanda när jag slutat, hem till Robin. Längtar <3


Jobb = fika :P

Att ha praktik och jobba på djursjukhus innebär en hel del fika har jag märkt. Men det är ju trevligt ;) Idag var det extra mycket fika eftersom Rix FM och Sandra Dahlberg var där och gjorde ett reportage till radio, och de hade med sig tårta och kanelbullar, shit vad fika alltså. Haha :P Ska komma upp bilder på Rix FM:s hemsida, hoppas halvt om halvt att jag inte är med... xD

Det har varit två ganska lugna dagar nu, med bara några inneliggande patienter. Jag har bland annat fått koppla dropp och ge olika sorters injektioner. Har inte fått möjligheten att testa på att lägga permanentkanyl igen, men det kommer nog. :)

Nu är klockan halv åtta och jag är hyfsat trött alltså... xD På fredag efter dagens slut ska jag åka hem över helgen, längtar dit <3

Första praktikdagen: check!

Så har jag haft min första praktikdag på djursjukhuset :)
Började dagen med att ta mig dit i morse, vilket inte var helt enkelt. Jag tog den enda buss som går från det här området ner till stan, och bad chauffören släppa av mig på nån hållplats i närheten av djursjukhuset. Närmaste hållplats visade sig ligga ca 500 meter bort. Så det är inte så farligt :) Hann till sjukhuset i tid med xD
Började dagen med en rundvandring, det var inte så stort som jag hade trott, men svårt att hitta bland alla dörrar och rum iaf. Jag ska inleda med att vara två veckor på vårdavdelningen (stall). Dagen har flytit på ganska bra och jag har fått göra mycket saker tycker jag. Har bland annat tagit blodprov och gett subcutana injektioner (under huden) för första gången och det gick bra :D Misslyckades med att lägga i en permanentkanyl på en hund, men men, första gången kan man inte begära att det ska gå felfritt!
Annars har jag hjälpt till med matning, rastning och medicinering av de inneliggande patienterna, hjälpt till vid undersökningar och assisterat veterinären. :)
Efter dagens slut gick jag till Maxi som ligger en bit från djursjukhuset och köpte ett busskort för studenter. För 375 kr ska jag få åka hur många gånger och hur ofta jag vill inom Jönköping, under 30 dagar. Sen får jag fylla på kortet. Så det blir betydligt billigare än att betala 50 kr (25+25) om dagen dit och hem som det skulle kosta annars.
Kom hem framåt kl sex, lagade mat och nu sitter jag här på stolen och är helt slut i huvudet och kroppen, men kan sammanfatta en väldigt bra dag :)

I morn börjar det :O

Idag har jag inte gjort nånting, egentligen. Typ vilat hela dagen.
Min hyresvärd har visat mig runt med bil i Jönköping, vart vid djursjukhuset och kollat, och kollat busstider. Tyvärr verkar det bli en del krångel med bussen... Det går bara en buss förbi detta bostadsområdet och det närmaste den stannar djursjukhuset verkar vara en kilometer. Men aaa.. Jag får väl ta det och gå den biten. Får se i morn hur krångligt det kommer bli.

Ska bli spännande att börja göra nåt praktiskt annars! :D

Hej då Skara, hej Jönköping!

Idag har jag flyttat.
Pappa, bror och Zabiina gjorde allvar av sitt hot igår att åka tidigt, så redan vid halv tio var de hos mig... jag som kom i säng framåt två i natt fick gå upp vid åtta, vilket känns i kroppen. Plockade ut alla saker i bilen och släpet och städade allt. Kändes lite vemodigt att lämna mitt studentrum, jag har verkligen trivts bra där.

Sen åkte vi till Jönköping, åt på McDonalds och jag handlade och sedan åkte vi till kvinnan jag ska bo hos. Packade in alla saker, och familjen åkte hem. Och nu sitter jag här och känner mig redigt trött och slut. Men nu kan jag slappna av!


Anestesitenta och flyttpackning.

Idag har jag haft tentan i anestesi. Den var uppdelad i två delar, en datordel och en skriftlig del.
Vi började med datordelen kl 9 i morse. Den innehöll 60 frågor av flervalstyp, där man skulle kryssa i rätt alternativ. På vissa frågor var det mer än ett alternativ som var rätt, där var man tvungen att kryssa i alla rätta svar för att få nåt poäng på frågan (ett poäng per fråga, alltså totalt 60). Jag tycker det är klurigt med flervalsfrågor men jag tyckte att det kändes rätt bra ändå. Var klar efter 20 minuter :O Man kunde få resultat på den tentan ganska snabbt eftersom datorn rättade, och jag hade 51 av 60. Så jag kan inte vara annat än nöjd med det.

Sedan hade vi fikarast, där lärarna bjöd på tårta, troligen för det var sista dagen idag. Gott :)

Sen var det dags att skriva del 2. Den bestod av 4 frågor á 10 poäng, alltså totalt 40 poäng. Men det var svåra frågor alltså, och tidsbrist! Hade bara två timmar på oss så jag fick stressa som fan verkligen :/ Men jag hann skriva på allt, men frågan är hur bra det blev när man fick stressa sig igenom och inte hann tänka ordentligt. Missade nog en del detaljer på det, men men...
Tror man behöver totalt 67 poäng för att få godkänt. Så jag behöver minst 16 poäng på del två, och det känns rätt klart att jag fixat det. Tänker inte skriva nån omtenta jag! :P

Efter tentan var Malin och jag på stan och åt lunch. :)

När jag kom hem så fanns det ingen återvändo = flyttpacka. Så jag satte igång och nu såhär 5 timmar senare har jag plockat ur alla garderober, tagit ner allt på hyllorna, städat ur badrumsskåpen... ja, nästan allt är nerpackat i väskor och kassar så det är fullt överallt. Har också dammat och torkat hyllor och städat badrummet. I morn blir det att ta resten i kyl och frys och städa rummet klart. Ryktas om att pappa och bror kommer tidigt i morn och hämtar mig och grejerna... Passar ju bra när jag ska till studentpuben ikväll för att ha en sista kväll med gänget i klassen innan vi skiljs åt. :P

Sitter nu och tar det lugnt och ska snart äta middag. Känner verkligen hur trött kroppen och psyket är. Vilka jobbiga sista veckor det har varit, men nu är det slut! Dags att börja på nytt med en lång praktikperiod :D Fan vad duktig jag har varit som tagit mig hit, även om det såg ut att bli jobbigt och motigt, och det blev det också, men bara att jag faktiskt har gjort det. Vi är inte dåliga, vi djursjukskötare!

Har äntligen fått min djursjukskötarjacka idag också, den ser fin ut, hoppas inte det blir problem med trycket som alla andra har haft... Kommer iaf inte våga tvätta den :P

En dag kvar. :O

I morn har vi tenta i anestesi.
Det ska fan gå bra. Jag ska klara det här.
Den är uppdelad i två delar, en del på dator med flervalsfrågor, sedan 4 stycken stora skrivfrågor. De stora skrivfrågorna kommer kunna ge 40 poäng och flervalsfrågorna 60.

Det är också den sista dagen i skolan på nästan 8 månander :O Klassen kommer skiljas och så ses vi inte på väldigt länge. Kommer kännas konstigt.
Men på måndag väntar nästa stora äventyr, praktiken börjar! :D

Seminarie 2 avklarat.

Idag hade vi artikelseminarie på förmiddagen. Vi hade förberett genom att läsa tre vetenskapliga artiklar om dödsrisker hos häst och smådjur, inom anestesi, samt svara på typ 30 frågor till varje artikel... Det gjorde inget att jag inte gjort alla frågor, fick svara på andra som tur var :P
Jag gjorde mitt praktiska omprov på eftermiddagen, det tog typ 1 minut, gick bara fint :P

Jag fick en 4:a på hemtentan i kommunikation. Förväntade mig faktiskt en 5:a så lite besviken blev jag allt. Men men. Spelar ingen roll i det stora hela.

Sen har jag pluggat några timmar... har två inläsningsdagar nu till fredag. Bara tre dagar kvar i Skara innan man ska ut på praktiken, galet.

Seminarie 1 avklarat.

Idag hade vi seminarie i anestesi i skolan. Som förberedelse hade vi i små grupper fått 12 stycken patientfall, som man skulle beskriva omvårdnadsåtgärder, undersökningar, anestesi, farmaka och ev lösa anestesiproblem för. Det gjorde vi klart förra veckan. Vid dagens redovisning fick varje grupp två fall att presentera och sedan diskuterade vi dem gemensamt i klassen. Ganska lärorikt tycker jag, speciellt på farmakadelen. Det finns verkligen så mycket olika läkemedel som man kan ge djuren! Och så svårt att veta vilket man ska välja i vilken situation :O
Jag kom hem från skolan vid halv sju ikväll. -_-

I morn har vi seminarie 2. Ska erkänna att jag inte har gjort allt man ska ha gjort tills dess... :/ Men jag tänker inte göra det heller utan hoppas på att det går bra iaf.
Har mitt omprov praktiskt i morgon också, nu ska jag fixa det!

:(

Idag var det jobbigt att säga hej då till <3. Det brukar inte vara några problem men idag vet jag inte vad som hände, det blev väldigt ledsamt iaf. :(
Har varit en väldigt mysig helg. Igår var vi i badhuset och simmade, efter 60 längder var kroppen rätt mör. :O Sen på kvällen kollade vi på Melodifestivalen och Eric Saade vann :)

I morgon har vi seminarie... vilken vecka det kommer bli.

Snart så <3

Robin kommer hit redan ikväll. Jag längtar tills om några timmar när han är här :D <3

Har vart en rätt produktiv dag, kanske inte så mycket plugg som man kunnat önska bara... Och i helgen lär det ju inte bli mycket gjort på den fronten. Iaf, har handlat (två ggr xD), promenerat med Malin och Birka, städat, lagat massa matlådor (typiskt nog när det bara är en vecka kvar i Skara), duschat och fixat lite med seminarieuppgiften till måndag.

De två grupparbetena är i princip klara, vilket känns skönt. Hoppas att tentan går bra nu med också!

Så mycket som tynger ner.

Jag har en enormt stor arbetsbörda just nu. Jag har det. Seriöst.
Inte nog med att vi har en jättestor tenta i anestesi nästa fredag och att mitt tentapluggande dit inte går så bra.
Idag fick vi ut två stora grupparbeten som ska vara klara till måndag och tisdag. Idag är det alltså onsdag... :O
Jag fick också omprov på praktiska momenten, dock bara en liten grej, den jag trodde att jag skulle få göra om. Så den fixar jag nästa gång.

Så ni kan förstå att jag har en del att stå i.
Plus att det är flytt nästa helg och så kastas man in i praktiken direkt. Kommer bli en helvetesvecka nästa vecka alltså :(

Jag har röjt undan en hel del på det ena grupparbetet i skolan idag, ska göra resten i morn förhoppningsvis. Och det andra har jag, Malin och Marica suttit med ikväll. Det är nästan klart... förstod inte allt man skulle göra så vi lämnade det. De gick faktiskt hem för typ en kvart sen, nästan kl elva på kvällen... Jag har pluggat ca 11 timmar idag. Fint. Hjärnan är rätt mosig.

Jag behöver energi från nånstans! Är därför väldigt glad för att Robin troligen kommer hit i helgen. Trots att jag har tentaplugg och så mycket att göra. Måste få lite frihet nån dag.

Mja... :/

Har varit och gjort mina praktiska examinationer nu. Överlag gick det bra tycker jag. Jag glömde inga steg, det är jag säker på. Men jag kanske inte utförde dom helt korrekt. Jag är helt säker på att få göra om ett moment; det med packning för autoklavering. Själva packningen var inget problem, men jag valde fel autoklaverade instrument i slutet, vilket jag kom på efteråt. Så den behöver göras om nästa vecka. Hoppas att jag inte behöver göra om någon annan. :O

Visualize it!

I morn är det dags för praktiska examinationer.
Jag har idag gått runt i mitt studentrum och pratat högt för mig själv, och gått igenom alla uppgifter steg för steg, samt "gjort" de som jag kunnat. Det känns som att allting sitter där, kanske lite osäker på intuberingen eftersom jag bara kunnat öva på det en gång, men jag hoppas att minnet från den gången sitter i när jag ska göra det i morn. Det känns som att jag kan klara allt utan att behöva göra om, gäller att hålla huvudet kallt bara och inte glömma viktiga steg. Ska bli skönt när det är över iaf, och om jag behöver göra om gäller det bara den/de uppgifter som jag inte klarade första gången. Men, nu ska vi hoppas på ett felfritt resultat i morgon! :D

Inför praktiska examinationer.

På tisdag har jag praktiska examinationer i vårdhygien och anestesi. Jag är lite nervös inför det.
Det är första gången nånsin jag ska göra prov praktiskt. En examinator ska gå med och bedöma hur jag utför momenten, och man har 6 eller 9 minuter på sig på varje station, beroende av vad det är man ska göra. Varje station består av ett antal steg som ska utföras, vissa viktigare än andra. Dessa extra viktiga steg måste man utföra för att få godkänd uppgift. Och man måste klara alla stationer för att inte behöva göra om. Så det är inget man kan luta sig tillbaka på och glida igenom, jag måste fokusera hela tiden för att klara allting.
De olika uppgifterna vi ska göra är preoperativ handtvätt, preoperativ desinfektion, ta på sterila handskar - öppen metod, ta på sterila handskar - stängd metod, intubering, operationstvätt av patient, förbereda och tryckkontrollera anestesiapparaten, koppla patienten till anestesimonitorering (med pulsmätare, EKG, kapnograf, blodtryck mm), packa instrument för autoklavering, och slutligen sköta diskdesinfektorn och packa instrument för desinfektion.
Vi kommer att ha prov på 8 av dessa 10 uppgifter, vet inte vilka innan, så därför måste man lära sig alla uppgifter ändå.
Under veckan som gått har jag varit på vårt träningscentrum KTC ett par gånger och övat på momenten. Idag har jag också varit där och gått igenom allt, och i morn blir det sista övningen. Då ska jag fan sätta allt, idag glömde jag flera saker som jag kom på i efterhand, vilket är otroligt störande! Ingenting får gå fel liksom!
Jag tycker nog att packa instrument och att intubera är det svåraste. Jag vet hur man gör, men det är minsann svårt att packa instrumenten snyggt, eller att få ner tuben korrekt i trakea på rävarna som vi övar på. (Just nu är det extra försiktighet med rävarna också, sedan parasiten rävens dvärgbandmask har hittats i Sverige. Parasiten smittar människor och är ofta dödlig, därför behöver vi ha extra skyddskläder när vi övar, för säkerhets skull. Så det är munskydd och hela rasket på numera!)
Men jag hoppas det löser sig med allt tills tisdag. Jag ska fan fixa det här, vara kall och koncentrerad och bara fokusera på uppgiften, så ska det gå! Jag har övat med tidtagarur när jag övat denna veckan, och det ska inte vara någon fara med tiden på någon av uppgifterna. Så man kan ta det lugnt. Men det blir ju lätt att man stressar iaf. Men ska försöka att inte göra det! :D

     

Måsten :/

Jag hatar tanken på att jag egentligen borde plugga.
Jag borde göra det så ofta jag har tid över för det drar ihop sig till praktiska prov och tenta.
Borde, borde, borde.
Men jag orkar ju inte. Jag har inte motivationen som krävs. När kommer den tillbaka?
Snart, hoppas jag.
Om några veckor ska jag flytta, då får jag förhoppningsvis lite lugn och ro ett tag när jag inte behöver ta med plugget hem efter dagens slut.


RSS 2.0