Massage och flow i exjobbet :)

Idag har jag varit på massage här i Skara. Denna studio har för tillfället praktikelever där som gör olika behandlingar för 100 kr st, så jag passade på att boka 40 minuter massage. Det var himla skönt och avslappnande, men så slut och trött jag blev efteråt. Första gången jag var på massage hos någon proffessionell :)

Helgen har varit hur skön som helst. Efter tentan i fredags var vi ute och åt lunch i solen. Orkade inte gå till gymmet :P På lördagen gick jag och Malin en långpromenad, köpte lunch och åt på en bänk i solen, så skönt att bara kunna ta det lite lungt. Det tog ca 4 timmar att gå till Jula fram och tillbaka, men så pausade vi ofta på olika bänkar och pratade :P
Söndagen var också väldigt slapp, åt våfflor eftersom det var våffeldagen och var ute i solen :)

Igår började en ny exjobbsvecka, ska ha det tills efter påsk. Jag har faktiskt varit jäkla effektiv de här två dagarna och skrivit närmare 5 sidor :O Det är ju dock bara ett första utkast som kommer revideras mycket, men jag bygger en grund att stå på i alla fall. Hoppas kunna göra så mycket jag kan, helst skriva klart resultatdelens första utkast innan jag åker hem vid påsk, men det återstår att se hur pass bra det lyckas.

Blää.

Tentan är gjord.
Jag är inte helt nöjd. Nae, är faktiskt inte så nöjd alls. :/
Jag hann inte med att göra alla uppgifter, inte heller att kontrolläsa det jag hade skrivit. Hade planerat att lägga till saker i ett senare skede, men det hann jag inte med. Så på en del ställen är det blankrader :(
Hela tentan var stressande, det var för mycket för att hinnas med på 4 timmar, det var många som fick gå utan att ha gjort klart när tiden var ute.
Grämer mig också över att jag inte kunde några uppgifter, som kanske jag hade kommit på om jag fått mer tid. Men icke.

Antar att jag kommer vara nöjd med min prestation så småningom. Vill veta nu om jag är godkänd eller inte. Högre betyg än 3 är önskat, mest för att det skulle vara surt att sätta min isf enda trea på utbildningens sista tenta. -_- Ilandsproblem.

Ja ja.

Slutpluggat.

Jag har nu läst igenom alla föreläsningarna och mina egna anteckningar en sista gång inför morgondagens tenta. Kl är knappt 13 på dagen, så jag skulle lungt ha tid att läsa allt en eller två gånger till idag, men det kommer inte ge mig något ändå, så det får vara. Huvudet är liksom redan stoppat med allt som får plats och det börjar komma till det stadiet att det är risk att saker faller bort om jag pluggar mer.
Nu hoppas jag bara att det ska gå bra i morgon, på den sista riktiga tentan på utbildningen. Herregud :O


Klänning inlämnad! :D

Idag var jag på posten och hämtade min klänning som mamma skickat till mig, sedan gick jag till klänningsaffären för att få domen om den. Hade inga förväntningar på att det skulle kunna gå att fixa med tanke på hur det lät när jag var där förra veckan.
Men hon kollade på den och tyckte att det såg ut att kunna funka, så jag fick prova den för att se hur pass stor den var. Och då sa hon i affären att detta nog inte skulle bli svårt att ordna, sy in lite på fyra olika ställen, så att den sitter på plats kring mig och inte faller ner som den gör nu :P Så jag fick lämna in den och så skulle hon fixa det :D Skulle kosta ett par hundra kronor trodde hon, men det är inte farligt med tanke på att jag kunde ha fått köpa en ny klänning. Så det känns bra att ha de fixat. :)
Nu behöver jag dock fixa en sjal, eftersom man tydligen inte får ha bara axlar på balen... Hmm. Vill inte ha det egentligen men jag får väl följa reglerna. Robin behöver gå under klädkoden mörk kostym under balen, förhoppningsvis kan han ha det som han hade på sittningen, plus någon stilig skjorta.
Ja herregud, det kommer väl lösa sig.

Har tentapluggat på förmiddagen idag, gick upp tidigt. Läste igenom alla föreläsningarna en gång, sedan fick det vara bra. Kan liksom inte läsa samma sak två gånger :O

I morn får det bli sista rycket innan tentan på fredag. Ska bli skönt att bli av med den, vill känna mig nöjd på fredag eftermiddag!

Motivation var ordet... eller inte.

Tentaplugg.
Innesluten i en liten bubbla som inte kommer spricka förrän på fredag eftermiddag.
Förhoppningsvis blir det inte en stor explosion utan mer en känsla av befrielse.

Motivation.
Behövs för tentaplugg.
Saknar motivation nu. Trots det har jag idag läst igenom alla föreläsningar vi haft, de vi ska ha i veckan samt lite från förra anestesikursen. Kunde ha hunnit igenom allt en gång till men avstod för att jag vet att jag liksom inte fixar att läsa samma sak flera gånger samma dag.

Vill att tentan inte ska vara för svår och att man ska känna sig nöjd med sin prestation på fredag.
Lämna det här bakom sig.

Studiebesök och anestesiövning :D

Torsdag och fredag har varit två fullspäckade dagar, så jag lever i en trött tentapluggsbubbla för närvarande.

Tidigt i torsdags morse åkte jag från Skara mot Strömsholms hästsjukhus. Det tog ca 4 timmar att komma dit, så jag var rätt trött redan när jag kom fram. Vart lite strul när jag skulle ta sista bussen till Strömsholm, för jag blev avsläppt på fel ställe :O Hittade en kille jag kunde fråga om vart jag befann mig, han var snäll och skjutsade mig till hästsjukhuset, så det löste sig :)
När jag kom dit åt jag lunch för jag var lite tidig, sedan fick jag skriva på tystnadspliktspapper och byta till andra kläder, och sedan gå till operationsavdelningen. De höll på med en operation när jag kom dit, precis i slutskedet när hästen skulle köras ut till uppvaket. Så jag var med lite där och kollade, blev intressant för denna hästen ville inte börja andas spontant i uppvaket så vi fick hämta in ventilatorn och syrgas och hjälpa den. Det tog ett bra tag innan den ville ta egna andetag, så det var intressant att se, har aldrig sett ventilator användas innan. Men till slut, efter lite omvridande av örat (kan stimulera andning --> smärta) samt givande av syrgas så drog den egna andetag. :)

Sedan var det dags för den stående operationen, som jag kommit dit för att se. Det var en häst som skulle opereras i ryggen. Den fick sedering och smärtlindring och stod så snällt under hela operationen, som tog ca 1 timme. Jag frågade djursjukvårdaren som assisterade veterinären lite om deras rutiner kring stående ingrepp, fick ut det jag ville tycker jag.

Efter operationen pratade jag en stund med den ansvarige på operationsavdelningen, frågade lite mer saker och vi pratade lite allmänt om anestesi.
Sedan hade klockan blivit så mycket så jag behövde ta bussen tillbaka till Kolbäck och hoppa på tåget hemåt.
Men jag tycker att studiebesöket gav det jag ville och det känns skönt att ha det avklarat nu. :)

Sedan igår hade vi en praktisk övning i att söva häst på ATG hästsjukhuset här i Skara. Vi var en grupp på 12 personer som hade förberett inför övningen, hur vi ville söva och delat upp arbetsuppgifter mellan oss. På morgonen bytte vi om och samlades på hästkliniken. Vi började med att ställa i ordning allt i operationssalen. Jag och en tjej till fixade med ventilatorn och ställde in den på passande inställningar för vår patient (en häst på ca 600 kg), sedan var det min uppgift att lägga en permanentkanyl på hästen. Det gick bra, han var så snäll :)
Förberedelserna tog lång tid, typ 2,5 timmar :O Sedan kunde vi sedera hästen och ta in den i kastningssspiltan. Där fick den induktionsmedel så den skulle lägga sig (bli medvetslös), och sedan intuberades den och vi la den tillrätta på operationsbordet. Sedan kopplades den till narkosapparaten och övervakningsutrustningen.

Hästen spontanandades fint med ca 4 andetag/minut, men efter en stund kopplade vi på ventilatorn. Det visade sig att vår grundinställning inte riktigt stämde, då hästen samlade på sig koldioxid i blodet, så vi ökade andetagsvolymen och frekvensen lite och då började koldioxiden gå ner :)
Det kopplades på ett CRI (dropp med smärtlindrande farmaka) intravenöst. Detta gjorde att vi kunde sänka halten anestesigas på narkosapparaten, vilket är bra om man kan.
Hästen fick också infusion med dobutamin, ett läkemedel som används för att få upp blodtrycket. Detta fungerade mycket bra.

Under hela narkosen togs kontinuerligt blodgasprover (blodprov via en kanyl i en artär) för att kunna följa hästens värden i blodet.

Hästen låg stabilt i sin narkos på ventilatorn, men efter ett tag var det dags att inleda fas 3, då vi skulle återuppliva hästen. För att kunna göra detta sövdes den först ner med en rejäl överdos intravenöst, så att både andningen och cirkulationen lade av. Kände på hjärtat när det slutade slå.
Sedan inledde vi hjärtmassage, med 30 kompressioner över hjärtat följt av ett andetag från ventilatorn, sedan upprepades detta. Jag och tre andra turades om att ge massage, och efter ca 5 minuter kom hjärtat igång igen :) Så det var en lyckad återupplivning.

Nu var det ju så dock att denna hästen ändå skulle avlivas under operationen, så den fick lite avlivningsvätska intravenöst, sedan försökte vi en gång till återuppliva den. Denna gången stod vi på bordet och stötte med knäna på hästens bröstkorg. Denna gången lyckades vi inte återuppliva den, vilket kanske var väntat. Slutligen gjordes ett hjärtstick på hästen och den fick en överdos avlivningsvätska i hjärtat. Kanylen pendlade tills hjärtat slutade slå, det gick ganska fort.

Efter det avslutade vi som om hästen skulle vaknat upp efteråt; kopplade bort utrustning och körde ut hästen till uppvaket.

Sammanfattat var detta en mycket lärorik och kul övning, smolken i bägaren var väl att hästen skulle avlivas. Men det skulle den ändå gjorts i vilket fall så.

Efter övningen träffades vi och sammanställde resultatet från övningen inför redovisningen på måndag, sedan blev jag kvar i skolan ett tag och kom inte hem förrän framåt sju :O

Idag har jag tentapluggat men vet inte om jag ska göra det mer nu... Har läst det jag vill idag, kanske tar lite till, annars fortsätter jag i morgon.

     

Klänningskrångel?

Idag har jag varit en sväng i festklänningsaffären här och frågat om de möjligen kan sy in min balklänning.
När jag sa att det var storlek 40 i den tittade hon på hela mig och såg halvt förvånad ut. Nu för tiden är det 36-38 som gäller för mig... Hon ville se klänningen för att kunna säga nåt, men det lät lite tveksamt att kunna sy in så mycket med ett bra resultat... Så kanske det skulle löna sig att kolla efter en annan klänning :S Och det hade jag ju inte riktigt räknat med.
Så jag har ringt mamma och bett att hon ska skicka hit den, så att jag får gå och visa henne i affären hur det ser ut, och får veta om man kan göra nåt. Om det inte går sy in funderar jag på att försöka byta in den mot en annan, eller sälja. Har ingen glädje av en klänning som isf inte passar mig, och jag har inte för avsikt att gå upp i vikt igen till den storleken. Så vi får se.

Idag fick vi betygen för hemtentorna i vårdhygien, jag fick en 5:a :)

Studiebesök inbokat :)

På torsdag ska jag åka till Strömsholms hästsjukhus på studiebesök. Det är en liten del av mitt examensarbete och mest för min egen skull. Jag ska närvara vid en stående operation och se hur (om) de övervakar hästen, och förhoppningsvis kunna ställa och få svar på lite frågor också. Så jag hoppas att det kommer bli bra. Har fixat tågbiljetter så att det ska passa med operationsbokningen, så jag ska åka härifrån kl 8 på morgonen och kunna vara hemma till kl 21 på kvällen, om allt går som det ska. Jag hoppas att det ska vara givande :)

Idag har vi haft typ praktiska prov, fast visat för varandra i par i klassen, att man kan utföra vissa övningar. Men själva övningen med att ställa in och använda ventilatorn är bara helt åt helvete, så jag läste innantill på pappret (liksom alla andra som var där samtidigt som oss och gjorde övningarna). Eftersom apparaten inte heller fungerar ordentligt så kändes det ännu mer värdelöst, samt att på arbetsplatsen kommer det säkert vara en annan ventilator som man ska jobba med... Ja ja.

Robin har varit här i helgen, det har varit väldigt trevligt :) <3 Vi har bland annat varit på gymmet ihop, gått långpromenad i solen, ätit pizza med kompis och kollat på Melodifestivalen ett gäng :) Blev rätt ensamt igår när han åkte hem, men idag känns det bättre.

Mycket nu...

Idag har vi fått förbereda för den praktiska övningen i att söva häst nästa vecka. Vi är 12 st i vår grupp som ska göra övningen ihop, så det kommer nog bli trångt med så mycket folk, plus handledare och personal från hästsjukhuset. Vi har gett förslag på vilka läkemedel vi ska ge och delat upp uppgifter under övningen mellan varandra. Sedan kommer det säkert inte gå helt enligt planen där, men vi får se.
Har också delat in oss i grupper inför seminariet. Vi är samma 12 personer som ska göra det, men det var tre fall så vi delade oss i fyrgrupper inom gruppen och ska göra varsitt, sedan byta med varandra. Har fått ett hästfall att jobba med. Som tur är ska ingenting redovisas skriftligt, vilket underlättar.

När jag stod vid skrivaren och skulle skriva ut en massa papper tidigare idag så fick jag plötsligt blodtrycksfall och fick sätta mig direkt på golvet. :O Det var några andra från gruppen där som hämtade vatten och socker från godisautomaten till mig. Fick sitta kvar en stund.
Nu är jag hemma och har ätit, känner mig lite bättre men är trött. Så det får bli att vila och ta det lungt idag. Kanske det var undertryckt stress över allt vi egentligen har att göra som utlöste det. :(

Ventilator says no... XD

Idag har vi haft praktiska övningar på eftermiddagen. Vi fick demonstrerat för oss hur en ventilator för anestesi fungerar, jävligt krånglig apparat. Vi hade fått ett papper med nära 40 steg som vi ska lära oss utantill och sedan visa att vi kan :O Förra året hade vi praktiska prov för lärarna. I år ska vi demonstera för en kompis i klassen, som sedan signerar att hon/han har sett en göra uppgiften korrekt.
Under vår demonstration med ventilatorn så visade det sig att den var trasig. Visade helt knäppa värden som i vanliga fall hade tagit död på patienten... Så de får väl laga den. Tyckte mest det blev krångligt när den tjöt och blinkade hela tiden :/
Sedan hade vi övningar i att använda en droppmätare/räknare och en sprutpump, båda för vätsketerapi. Betydligt lättare.
Sist övade vi på att intubera katt, död och stelfrusen. Det var lite knepigt, allt i svalget är så litet! Men det gick :) Undrar hur det är att tuba levande katt, när de har sådan stark svalgreflex i vanliga fall...

Skoskaven har hamnat i en situation mellan göra ont och kliar. Så det är väl ett bra tecken. Igår var det riktigt ilsket röd granulationsvävnad på båda hälarna, den ena en femkrona stor. Vätskar sig mycket, jag behöver nog till apoteket och köpa nya plåster, det är ju tyvärr bara fem st plåster i varje förpackning, som kostar typ 55 kr. Ett till paket borde jag klara mig på... förhoppningsvis.

Framåt trots fastkörning.

Har tagit upp skrivandet på exjobbet igen idag, och har faktiskt åstadkommit ca 2 sidor om blodtrycksmätning :O Det är rätt långt i förhållande till hur mycket saker jag ska ha med i uppsatsen, men har hela tiden trott att det kommer bli för långt ändå så... Och jag känner mig inte nöjd med den biten i alla fall, det är mycket text som är rödmarkerad, som jag ska gå tillbaka till och ändra så småningom.
Körde fast på ett område, ovant! Jag brukar inte fastna när jag skriver arbeten, så jag bara skrev en mening, suddade, skrev om den, suddade igen osv... Vill inte att det ska bli en vana :O
Det gäller att ta vara på tiden nu när vi har börjat med anestesikursen, eftersom veckorna kommer gå till den kursen. Hoppas ha samma motivation i morgon och fortsätta skriva då.

Röda skor var det ja...

Igår var jag, Malin och Marica i Skövde och shoppade lite. Vi lämnade exjobbet med halvtaskigt samvete :P Knallade runt på Commerce köpcenter och hade det trevligt, och åt på McDonalds. Jag köpte ett par nya skor, ett par hallonröda med vita skosnören. Tyckte det var revolutionerande, eftersom jag aldrig tidigare ägt ett par färgglada skor förutom svart, vitt eller beige, typ.

Idag hade jag dom till skolan, dröjde inte länge innan det började skava på hälarna. När jag skulle gå hem från skolan gjorde det så fruktansvärt ont så jag haltade rätt bra. Gick till apoteket och köpte skoskavsplåster i väldigt sakta mak, sedan hem, tog en evighet. När jag väl fått av mig skorna hemma var de blodiga kring hela hälen. Själva fötterna såg inte bättre ut, med stora skavsår :( Så jag satte på plåster, så nu känns det bättre, och hoppas att det kommer läka och att skorna töjer ut sig. Kan iaf inte ha dom på mig tills detta är någorlunda läkt. Usch.

Idag har vi börjat med anestesikursen också, har mest varit repetition idag, med en del räkneexempel på vätsketerapi och sånt. Kursen kommer innehålla en del praktiska moment, vilket är kul. Det största vi ska göra är att söva ihjäl en häst :O På riktigt. Detta för att kunna studera komplikationer, när hästen är för djupt sövd och hur man kan återuppliva. Lyckas vi med det så ska hästen ändå ges en överdos efteråt. Känns lite konstigt, men det är i studiesyfte så det kommer nog bli väldigt intressant. Och denna kursen ligger bra med tanke på mitt exjobb... som behöver prioriteras igen. Hoppas jag kan komma igång igen med skrivandet.

Nu ska jag snart linka iväg till Malin och äta middag. Lika bra att gå i tid för det lär ju ta en stund med de här fötterna.

RSS 2.0